plazmavágás, vízsugaras vágás, gépi fűrészelés, lézervágás

Szerszámacél minőségű kovácsolt rúdanyagok

A szerszámacélokat a többi acéltól nehéz különválasztani, mivel más, például korrózióálló acélokból is készítenek szerszámokat. A felhasználási  területtől függően igen sokféle követelmény merül fel a szerszámacélokkal szemben, de az általános követelmény az, hogy a  szerszámacél keményebb legyen a megmunkálandó anyagnál. A szerteágazó igények kielégítése csak más és más acéltípusokkal  valósítható meg, melyek alapján a következő minőségi csoportokat különböztetjük meg:

 

Ötvözetlen szerszámacélok

Az acél keménységét a Martensit biztosítja, melyet gyors hűtéssel állítunk elő. A széntartalom növekedésével nő a keménységük,  melyet az alacsony hőmérsékletű megeresztésnél sem veszítenek el. A felhasználási területet a méret, a szilárdság, a szívósság, és  a 150-300°C közötti alkalmazhatósági hőmérséklet határol. A kisebb széntartalmúak (0,5-0,6%) szívósabbak, melyek kézi és  mezőgazdasági szerszámok alapanyagai. A nagyobb széntartalmú anyagokból pedig vésők, ollók, reszelők, kés- és borotvapengék készülnek.

 

Ötvözött szerszámacélok (hidegalakító szerszámacélok)

A fémeket hideg állapotban alakító szerszámokkal szembeni fő követelmény a kopásállóság, a nagy felületi terhelhetőség, de a  szívósság is fontos lehet. Az ötvözés célja a keménység és kopásállóság növelése, mely általában karbidképző ötvözetekkel történik (W, Cr, Mo), és az átedzhető szelvényátmérő növelése (Cr, Mn). Gyakorlatilag minden ötvözetlen szerszámacél is hidegalakító  acélnak tekinthető.

 

Ötvözött szerszámacélok (melegalakító szerszámok anyagai)

A melegalakító szerszámoknak, mint például a kisajtoló szerszámok, melegvágók stb. nagyon sok követelménynek kell megfelelniük.  Ezeknek az acéloknak, hőállóknak, melegszilárdnak, magas hőmérsékleten is kopásállónak, keménynek, szívósnak kell lenniük. Az ilyen tulajdonságokat a kisebb széntartalom mellett a (Si, Mn, C, Ni, W és V) ötvözők biztosítják.


Szerszámacél minőségű kovácsolt rúdanyagokKülföldi szervizcentrumainkban az alábbi szerszámacél minőségű kovácsolt tömböket raktározzuk:


Szerszámacél minőségű kovácsolt rúdanyagok táblázat letöltése
plazmavágás, vízsugaras vágás, gépi fűrészelés, lézervágás | Szerszámacél minőségű kovácsolt rúdanyagok

A táblázatban szereplő adatok tájékoztató jellegűek, így a változtatás jogát fenntartjuk!
Kérjük, minden estben lépjen kapcsolatba kollégáinkkal, akik örömmel segítenek Önnek!


Írjon nekünk, néhány órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

- pár órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot -

© 2018 Copyright Inox Service Hungary Kft. | Minden jog fenntartva!